El Refugi, ampliación de una casa en Santa Pau de Centelles

Este contenido está disponible en català

 

2022 — 2023
Particular
Osona

Aquesta és una casa amb història. Durant la Guerra Civil, l’avi de l’Alexandra va oferir-la com a refugi a persones vinculades a la lluita antifranquista. Anys després, quan el seu pare la va heretar, la casa havia quedat semienterrada a causa del fort desnivell del terreny. La va anar arreglant de mica en mica, sense imaginar que la seva filla l’acabaria transformant en casa seva.

El Refugi és un espai tranquil enmig de la natura, on l’Alexandra ha passat molts caps de setmana des que era petita. Ara s’hi vol instal·lar amb el seu company i, com que la casa és petita i la mare i el pare encara hi pugen de tant en tant, han decidit ampliar-la.

S’imagina una llar vinculada a la dels pares però amb certa autonomia. Però sobretot, vol una casa que s’integri amb l’entorn privilegiat que l’envolta i que sigui el màxim d’ecològica possible. Per això, l’espai exterior és una estança més de la casa i està construïda amb materials naturals com la fusta. A més, gràcies a unes instal·lacions eficients i passives, té un consum energètic molt baix.

El projecte consisteix en un nou volum que, a més d’oferir un nou espai, uneix els dos volums existents i els permet funcionar com un de sol, a la vegada que els dona autonomia pròpia. Ara, la casa de l’avi també és refugi per a la seva neta.