Rehabilitación del antiguo pajar de la masia Casa Nova en Borredà

Este contenido está disponible en català

 

2016 — 2022 (per fases)

Particular

Osona

La Casa Nova és una masia familiar situada a 20 minuts a peu del poble de Borredà, en un entorn idíl·lic amb vistes a la serra de Picancel. Tot un racó de món. Però la família creix, i l’avi i l’àvia es van fent grans: l’objectiu del projecte és transformar l’antiga pallissa de la masia en un nou habitatge per als avis a peu pla i obert a l’era. La família s’imagina un espai senzill però accessible, i amb un estàndard de casa passiva i prioritzant l’ús de materials ecològics com la fusta local.

El repte principal del projecte és crear un diàleg entre el volum principal de la masia, que manté la construcció original, i el volum de l’antiga pallissa reconvertida en una nova llar. Un diàleg entre l’arquitectura preexistent vernacular i una actuació contemporània. Respectar sense mimetitzar, intervenir sense trencar.

La primera decisió que prenem és preservar els tres murs de pedra originals a est, nord i oest, i focalitzar la intervenció en la nova façana sud. Antigament, aquesta s’utilitzava per facilitar l’assecatge de la palla i originàriament era un tancament foradat lleuger.

Apostem per dissenyar un nou abric per a la pallissa a través d’un tancament de fusta natural de lames de larix. Aquest es col·loca amb junta oberta per preservar la lògica de lleugeresa de la façana original, i s’utilitza un material local i tradicional, alhora també contemporani i ecològic.

De fet, tots els materials utilitzats son d’origen natural i la fusta és el més utilitzat, des de la façana de lames com la nova estructura (pilars, sostres i coberta són també de fusta). Els aïllaments, imprescindibles per abrigar la casa durant els freds hiverns, son de fibra de fusta i els acabats interiors de cartró guix.

Pel que fa a la distribució en els 122 metres disponibles, es planteja una solució senzilla i eficient que es repeteix en les dues plantes. Això permet simplificar les instal·lacions i economitzar al màxim el projecte. Dividim el volum en dues zones, al nord els espais que requereixen més intimitat (dormitoris, bany i nucli d’escales) i al sud les dues sales principals, amb la serra de Picancel de taló de fons. A planta baixa, connectem la sala d’estar amb l’era, espai on a la primavera s’hi fa molta vida.

planta baixa
planta primera

A nivell energètic, aconseguim que l’habitatge sigui eficient perquè aprofitem la compacitat del volum i l’aïllem tèrmicament amb gruixos de 10 centímetres. També afavorim l’entrada de radiació solar només a l’hivern i el disseny de les noves obertures responen a les necessitats de captació solar del nou habitatge per tal de minimitzar les necessitats de calefacció. També s’incorpora un sistema de ventilació amb recuperació de calor que, juntament amb l’estufa de llenya, és tot el que necessita la nova casa per mantenir el confort tant a l’hivern com a l’estiu.

Col·laboracions

Clau 21 — Constructora
Armol — Estructura de fusta
Anna Nadeu — Arquitecta