Lemony House, una reforma amb pati i en planta baixa a Horta - Celobert CooperativaLemony House, una reforma amb pati i en planta baixa a Horta - Celobert Cooperativa

Lemony House, una reforma amb pati i en planta baixa a Horta

Les plantes baixes d’algunes finques antigues són espais foscos i compartimentats, amb problemes d’humitat o instal·lacions obsoletes, i en el cas de tenir pati, aquest sol estar desaprofitat o desconnectat de l’espai principal. Aquest era el cas de la Lemony House, un habitatge a Horta amb poca façana, mala orientació solar i una geometria complicada, però amb un gran potencial.

L’objectiu ha estat aprofitar els seus punts forts de l’espai per convertir-lo en un habitatge confortable i eficient, i a la vegada corregir els punts febles a través de millorar la funcionalitat espacial i actualitzar les instal·lacions i acabats. Un altre punt clau del projecte és la recuperació i posada en valor d’elements singulars de la construcció original: els sostres alts amb bigues de fusta, els murs de maó massís, els tancaments de fusta, el pati posterior i el seu llimoner. La nova ubicació de la cuina permet alliberar l’espai central de la casa, una sala d’estar-menjador àmplia i lluminosa, que connecta visualment amb el pati a través de la cuina i també d’una habitació. A través d’aquest últim espai, connectat a la sala a través d’una finestra preexistent, ens permet veure el llimoner des de la part més interior de la sala, situat al fons del pati.

Llisca el botó per veure l’abans i després del projecte, i clica i arrossega per veure diferents punts de l’espai.

 

A nivell energètic, s’ha rebaixat la demanda a través d’aïllar l’envolupant i utilitzar instal·lacions eficients com l’aerotèrmia. Durant la temporada de fred, escalfem la casa a través de terra a radiant, i a l’estiu no ens cal cap sistema de refrigeració gràcies a la ventilació creuada, la poca radiació solar directa i la inèrcia del terreny i les construccions veïnes. A més, s’ha prioritzat l’ús de materials de baix impacte ecològic i s’han reutilitzat i aprofitat alguns tancaments originals de fusta.

La Lemony House s’ha convertit en un espai càlid, acollidor i funcional, que acull a quatre persones en 70 m² i que gaudeix d’un espai exterior envejable a una ciutat com Barcelona.