Nou espai de Fil a l’agulla - Celobert CooperativaNou espai de Fil a l’agulla - Celobert Cooperativa

Nou espai de Fil a l’agulla

Aquest projecte ens fa especial il·lusió perquè Fil a l’agulla és una cooperativa amb qui compartim valors i projectes. La seva funció és acompanyar persones i col·lectius en processos de presa de consciència per contribuir a la transformació personal i col·lectiva, i la reforma integral d’un local per establir-hi el seu niu ha estat un gran pas per a elles. Des de Celobert les hem acompanyat a pensar i dissenyar aquest nou espai, una antiga seu bancària al barri de Sants.

La idea principal del projecte és similar a la tasca que desenvolupen des de Fil a l’agulla: ajuden a persones i col·lectius a entendre’s, a despullar-se i desprendre’s de les motxilles individuals per treballar des de la col·lectivitat. I ho fan des d’una perspectiva feminista i una mirada atenta i respectuosa. Nosaltres hem volgut incorporar aquesta manera de fer i hem despullat literalment aquesta seu bancària dels seu ostentosos revestiments, posant en valor els materials originals i, quan ha fet falta, revestir-los amb materials naturals.

 

 

Una de les principals característiques del local és la seva estructura, amb dues zones molt diferents en altura i distribució. Per una banda, tenim un gran espai lluminós connectat al Carrer de Sants i, per l’altre, una zona més compartimentada al fons del local, que conté l’escala d’accés i sales més fosques i de menys altura. El projecte parteix d’aquests condicionants, així que ens adaptem a l’estructura original i ens imaginem dos espais diferents en forma i contingut distribuïts en dues plantes. Els espais amb més moviment i dinamisme, la sala polivalent i la zona de treball, es col·loquen al gran espai lluminós connectat al carrer. I els espais que requereixen més calma i recolliment, les sales de teràpia i magatzem, s’ubiquen al fons del local, menys exposades a l’exterior. La zona de serveis s’ubica al centre per servir les dues zones i alhora separar-les.

 

A més, hem apostat per materials naturals per crear un ambient càlid i saludable. La fusta, amb bones característiques organolèptiques i acústiques, embolcalla gran part de l’espai. L’argila, bona també a nivell acústic i per regular la humitat ambiental, s’utilitza per cobrir els murs divisoris interiors. Els murs de maó vist també són característics de l’espai, que hem recuperat de sota els antics paraments.

Es tracta d’una reforma de mínims amb un resultat de màxims, que ha transformar radicalment l’espai i ha convertit una antiga seu bancària en un espai càlid on sentir-se com a casa.


Col·laboradores

La Paleta | Obra

Toquem Fusta | Fusteria

Ecolay | Revestiments