Local L: reforma d’un espai a la Fàbrica Lehmann

 

 

 

 

 

 

Fonts: “La fàbrica Lehmann. Un pulmó creatiu a l’Eixample” (Comanegra, 2017) i “Barcelona, ciutat de fàbriques” de Mercè Tatjer i Mir (Albertí Editor, 2014)

 

Quan treballem en entorns amb història, el lloc és un dels elements principals del projecte. Aquesta reforma n’és un exemple: la Fàbrica Lehmann a l’Eixample de Barcelona és un entorn màgic que combina la història de l’antiga fàbrica amb l’activitat de les seves noves habitants, molt lligades a la creativitat. El projecte manté i dona continuïtat a aquest llenguatge històric tot adaptant el lloc a necessitats actuals: ha de ser accessible, complir la normativa vigent i dotar l’espai de la màxima flexibilitat possible.

El projecte sorgeix de la necessitat de créixer d’Ideograma, empresa de consultoria en comunicació pública, amb l’objectiu d’adequar el seu nou local a la Fàbrica Lehmann com a espai per celebrar actes públics i formacions. L’empresa s’estima l’espai i la història de la fàbrica, així que el nou local ha de mantenir el respecte cap la construcció original i conservar el màxim d’elements existents possibles.

El principal repte ha estat aconseguir que l’espai tingui l’alçada lliure necessària i alhora, sigui accessible. Ho hem resolt rebaixant el terreny i col·locant una rampa a un cobert annex al local, on també s’hi ha instal·lat l’entrada i el bany. Aquesta intervenció ha permès alliberar la superfície del nou local i tenir un espai ampli i diàfan, il·luminat a través de les obertures al pati comunitari, l’ànima de la fàbrica, que s’han millorat amb noves fusteries de fusta i doble vidre. L’espai central i el nou accés es connecten a través d’una perforació que s’ha fet al mur de pedra existent, i s’ha recuperat i decapat un porticó de fusta massissa que juntament amb la pedra del mur, fan que el local conservi l’aspecte industrial del recinte.

 

“Las nuevas ideas
necesitan edificios antiguos”

— Jane Jacobs —