Ruderal, cohabitage cooperatiu al barri de Vallcarca - Celobert CooperativaRuderal, cohabitage cooperatiu al barri de Vallcarca - Celobert Cooperativa

Ruderal, cohabitage cooperatiu al barri de Vallcarca

El projecte Ruderal neix a Vallcarca per promoure les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús al barri i comença a agafar forma com a habitatge cooperatiu a partir del nou pla urbanístic del nucli antic. L’objectiu és integrar-se dins el nou sistema del barri, que combina zones verdes amb equipaments i nous blocs d’habitatges. La cooperativa Voltes ha fet els primers estudis arquitectònics de la proposta i ha acompanyat a Ruderal en les primeres fases del projecte. Des de Celobert ens hem sumat al procés de codisseny i juntament amb Voltes, estem donant forma al que serà la futura llar de Ruderal.

L’edifici que estem plantejant no vol ser un bloc rígid i massiu, sinó reproduir el teixit del barri, més semblant al d’un poble. En aquest sentit, es proposa un edifici permeable que uneix una zona urbana i una d’horts públics, amb dues façanes principales vinculades a cada zona. L’accés a l’edifici es fa a través d’aquestes dues façanes i s’obren per permetre les vistes cap als horts des de la part més urbana.

A nivell volumètric, aquest s’organitza al voltant d’un gran pati comunitari, una mena d’àgora que funciona com a espai de trobada a l’aire lliure. S’accedeix als habitatges a través d’aquesta àgora i es fa a través d’un sol nucli de comunicacions i en passera. Això fomenta les trobades entre veïnes i permet optimitzar l’espai. El nucli de comunicacions, no climatitzat i semiobert, talla la forma en “U” que organitza les tres plantes i incorpora alguns espais d’ús comunitari, com bugaderia i espais d’estada. Això genera un tall que connecta el pati central amb el parc. A més, la diversitat de formes de vida de Ruderal es reflexen en les diferents tipologies bàsiques del projecte,  cinc en total amb diferents variacions, amb la condició que tinguin condicions similars d’assolejament, vistes al parc i contacte amb l’àgora.

Un altre aspecte important de l’edifici és el seu disseny bioclimàtic, que incorpora un bon aïllament tèrmic, control de la radiació solar, compacitat i estanquitat. Aquest generarà una molt baixa petjada ecològica que es cobrirà amb instal·lacions eficients i centralitzades, a través d’energies renovables com la fotovoltaica i l’aerotèrmia. A més, els espais climatitzats disposen d’una ventilació mecànica controlada per doble flux amb recuperador de calor que ens permet reduir encara més la demanda, alhora que mantenim unes òptimes condicions de confort durant l’any.

 

Col·laboradores

Voltes | Arquitectura
Perviure | Acompanyament grupal