Espai de treball per a la cooperativa Filalagulla

2021 — 2022
Fil a l’agulla SCCL
Barri de Sants, Barcelona

Amb Fil a l’agulla compartim valors i projectes, per això ens fa tanta il·lusió aquesta obra. Per elles, l’espai és una part important de la seva feina perquè, en processos de transformació personal i col·lectiva, generar una atmosfera acollidora és clau. L’espai físic no només ha de ser capaç de connectar amb les persones i les seves emocions, sinó que també ha de ser funcional. Des de Celobert les hem acompanyat a transformar una antiga seu bancària abandonada en casa seva. El resultat és un espai càlid i acollidor al barri de Sants, amb diversitat d’espais que s’adapten a cada necessitat i moment: sales de teràpia individual, un espai polivalent per a sessions col·lectives i una zona de treball.

Fil a l’agulla és una cooperativa que porta anys acompanyant a persones i col·lectius a repensar-se amb l’objectiu de trobar l’equilibri entre les necessitats individuals i les col·lectives. Per fer-ho, moltes vegades cal despullar-se i desprendre’s de motxilles individuals per treballar des de la col·lectivitat i l’empatia. Això és precisament el que hem fet en aquest projecte: hem despullat literalment l’espai per recuperar l’essència de la construcció original. Quan ha fet falta, l’hem revestit amb materials naturals com la fusta, l’argila i el suro.

Una altra característica del projecte és l’estructura de local, dividit en dues zones molt diferents en altura i distribució: connectat al carrer, tenim un gran espai lluminós, i al fons, una zona compartimentada i menys il·luminada, que conté l’escala d’accés i sales més petites. Ens adaptem a aquesta estructura per distribuir el programa en dos espais diferents en forma i contingut, distribuïts en dues plantes.

Els espais amb més moviment i dinamisme, la sala polivalent i la zona de treball, es col·loquen al gran espai lluminós connectat al carrer, a la planta baixa i primera planta respectivament. En canvi, els espais que requereixen més calma i recolliment, les sales de teràpia i l’espai de magatzem i arxiu, s’ubiquen al fons del local menys exposades a l’exterior. La zona de serveis es col·loca al centre per servir les dues zones i alhora separar-les.

A nivell d’acabats, optem per materials naturals com la fusta, l’argila i la ceràmica per crear un ambient càlid i saludable. La fusta, amb bones característiques organolèptiques i acústiques, embolcalla gran part de l’espai. L’argila, bona també a nivell acústic i per regular la humitat ambiental, s’utilitza per cobrir els murs divisoris interiors. A més, recuperem els murs de maó vist i les bigues de fusta de la construcció original que abans quedaven amagats.

Es tracta d’una reforma de mínims amb un resultat de màxims, que ha transformat radicalment una antiga seu bancària en un espai càlid on sentir-se com a casa i cuidar-se.

Col·laboracions

La Paleta | Obra
Toquem Fusta | Fusteria
Ecolay | Revestiments